TeknoEtik i medierne

Den virtuelle underviser

Under Corona-epidemien oplever vi et voldsomt pres for at digitalisere al undervisning. Men det er en bestræbelse med mindst to ansigter, forklarer TeknoEtik’s Line Palle Andersen i et interview med Magisterbladet 16.marts 2020.

Den ikke altid så smarte by

ALTINGET har ligeledes inviteret Klavs Birkholm til at åbne en debatserie om smarte byer. Indlægget, som er udstyret med den noget polemiske titel “Den smarte by bliver en bekvemmelig opdragelseslejr” (12.12.2019), er selvsagt summarisk – taget i betragtning, hvor mange aspekter spørgsmålet om smart cities rummer.

Ansigtsgenkendelse

ALTINGET:digital har inviteret TeknoEtik til at deltage i en debatserie om “ansigtsgenkendelse og øget overvågning i det offentlige rum”. Klavs Birkholm medvirkede med artiklerne Danske politikere går lalleglade frem mod overvågningssamfundet (21.11.2019) og Ansigtsgenkendelse flytter demokratiets grænser (4.12.2019).

Human enhancement i Politiken

Menneskets optimering (“human enhancement”) var temaet for en artikel i Dagbladet Politikens tech-tillæg 23.april 2019. Her blandt andet interview med Klavs Birkholm, med udgangspunkt i hans bog Efter Mennesket. Se: https://politiken.dk/del/GUl5HTAABucg

På Brinkmanns briks

Jagten på perfektion og bestræbelsen efter “human enhancement” var på Brinkmanns briks i uge 13. Gæster var Klavs Birkholm fra TeknoEtik og David Budtz Petersen fra Humanomics Forskningscenter. Brinkmann forelæser, Birkholm og Budtz forsøger at hænge på. Kan lyttes her

Dagbladet Information: digitaliseringshype

En kronik 20.marts i Informations serie om overvågningskapitalismen har udløst overvældende reaktioner. Kronikkens tema er den uproportionale og udemokratiske magt, som Digitaliseringsstyrelsen har over den offentlige digitaliseringspolitik i Danmark. Læs den her: https://llk.dk/utfvwi

Algoritmer på P1

Med udgangspunkt i en aktuel historie fra Horsens Kommune tog P1 Morgen 28. februar 2019 fat på de skjulte algoritmer. Klavs Birkholm var en af gæsterne; samtalen med ham kom blandt andet til at handle om den uforholdsmæssigt store magt, Digitaliseringsstyrelsen har i Danmark. Indslaget kan høres: her.

Drømmeanmeldelse af De skjulte algoritmer

I tidsskriftet Social Kritik nr. 155 har Steen Nepper Larsen skrevet, hvad vi opfatter som en drømmeanmeldelse af De skjulte algoritmer. “Algoritmen og [det program, den styrer, er] ikke selvgenererende, selvkørende, objektive eller neutrale. Designet af deres fælles virke bygger i bund og grund på menneskelige antagelser, implementering af systemiske rationaler og en lang række mere eller mindre bevidste kulturelle fordomme. På denne måde indforskrives algoritmen i et hensigtsstyret system, der samtidig synes at automatisere og i sidste ende suspendere menneskelig dømmekraft. Systemet er ikke mindst kendetegnet ved, at det aldrig stiller spørgsmål til sine egne hensigter”, skriver Nepper Larsen præcist, om end en smule abstrakt. Samtlige 11 kapitler får rosende ord med på vejene, ikke mindst Massimo Mazzottis “Den algoritmiske tilværelse” (2).

Også bibliotekarer er foruroliget

Bibliotekarforbundets blad Perspektiv bragte den 27.september 2018 en længere introduktion af algoritme-antologien, indbefattet interview med Klavs Birkholm. “Du er ikke din egen længere”, lyder titlen. Har politikerne givet op i stedet for at genvinde kontrollen over samfundsudviklingen, spørger artiklen, som kan læses her.

Algoritmer i Djøf-bladet

Djøf-bladet har inviteret Klavs Birkholm til selv at præsentere algoritme-antologien. Birkholms artikel indeholder blandt andet nyt om det kinesiske styres avancerede anvendelse af algoritmer til kontrol af befolkningen. Kan læses her.