Human enhancement i Politiken

Menneskets optimering (“human enhancement”) var temaet for en artikel i Dagbladet Politikens tech-tillæg 23.april 2019. Her blandt andet interview med Klavs Birkholm, med udgangspunkt i hens bog Efter Mennesket. Se: https://politiken.dk/del/GUl5HTAABucg

På Brinkmanns briks

Jagten på perfektion og bestræbelsen efter “human enhancement” var på Brinkmanns briks i uge 13. Gæster var Klavs Birkholm fra TeknoEtik og David Budtz Petersen fra Humanomics Forskningscenter. Brinkmann forelæser, Birkholm og Budtz forsøger at hænge på. Kan lyttes her:

Dagbladet Information: digitaliseringshype

En kronik 20.marts i Informations serie om overvågningskapitalismen har udløst overvældende reaktioner. Kronikkens tema er den uproportionale og udemokratiske magt, som Digitaliseringsstyrelsen har over den offentlige digitaliseringspolitik i Danmark. Læs den her: https://llk.dk/utfvwi

Algoritmer på P1

Med udgangspunkt i en aktuel historie fra Horsens Kommune tog P1 Morgen 28. februar 2019 fat på de skjulte algoritmer. Klavs Birkholm var en af gæsterne; samtalen med ham kom blandt andet til at handle om den uforholdsmæssigt store magt, Digitaliseringsstyrelsen har i Danmark. Indslaget kan høres: her.

Konference: Digitaliseringsklar lovgivning og automatiseret sagsbehandling på det sociale område

Tænketanken TeknoEtik indbyder – i samarbejde med Tænketanken Justitia, Institut for Socialrådgiveruddannelse og Dansk Socialrådgiverforening – til en halvdags konference om muligheder og udfordringer ved de aktuelle bestræbelser på at gøre lovgivningen digitaliseringsklar og automatisere sagsbehandling på blandt andet det sociale område.

Bestræbelser, der på sigt får store konsekvenser for socialt arbejde, sagsbehandlere og de borgere, der har behov for service og hjælp. Konferencen har til formål at rejse en faglig og politisk debat om disse konsekvenser og om, hvordan vi som samfund kan imødegå uønskede konsekvenser af digitaliseringen – herunder hvilken rolle et nyt dataetisk råd kan spille.


Praktisk

Tid:
Tirsdag d. 19. februar kl. 13:00 – 17:00.

Sted:
Københavns Professionshøjskole, auditorium A112, Kronprinsesse Sofiesvej 35, 2000 Frederiksberg

Pris:
150 kr.


Program

13.00 – 13.10:
Introduktion ved dagens moderator, Annette Høyrup, Forbrugerrådet Tænk

I. Retssikkerhed og rettigheder ved digitalisering

13.10 – 13.25:
Retssikkerhed og menneskerettigheder ved digitalisering på det sociale område v/Birgitte Eiriksson, Justitia

II. Digitalisering og det fagprofessionelle skøn

13.25 – 13.40:
Ægte/uægte skøn på det sociale område v/Hanne Marie Motzfeldt, Københavns Universitet

13.40 – 13.55:
Betydningen af det socialfaglige skøn – hvor går grænsen? v/Helle Antczak, Socialrådgiveruddannelsen og TeknoEtik

13.55 – 14.10:
Det ansigtsløse samfund, HK’s undersøgelse af borgernes ønsker til forvaltningen og betydningen af den menneskelige kontakt v/Mads Samsing, HK Kommunal

14.10 – 14.25:
Hvad vil digitaliseret forvaltning betyde for de mest udsatte borgere? v/Nanna Godtfredsen, Gadejuristen

14.25 – 14.40:
Kaffepause

III. Debatter

14.40 – 14.50:
Debat med salen

14.50 – 15.05:
Hvorfor digitaliserer kommunerne? Om kommunale erfaringer på det sociale område. v/Tine Vesterby Sørensen, Gladsaxe Kommune

15.05 – 15.45:
Faglig paneldebat: Bud på principper for digitalisering set med fagprofessionelle briller med blandt andet Nicolai Poulsen fra Dansk Socialrådgiverforening, Nanna Gotfredsen, Birgitte Eiriksson, Hanne Marie Motzfeldt og Tine Vesterby Sørensen

15.45 – 15.55:
Debat med salen

15.55 – 16.05:
Klavs Birkholm, TeknoEtik sætter rammen for en politisk-strategisk paneldebat om dataetik og fremtidige opgaver for dataetisk råd.

16.05 – 16.45:
Politisk paneldebat om dataetik og fremtidige opgaver for et dataetisk råd med blandt andet: Lisbeth Beck Poulsen, SF’s it-ordfører, Ditte Brøndum, Dansk Socialrådgiverforening, Mads Samsing, HK Kommunal, Lisbeth Pilegaard, Projekt Udenfor og Klavs Birkholm, TeknoEtik

16.45 – 16.55:
Debat med salen

16.55 – 17.00:
Afrunding og farvel v/ Annette Høyrup

Drømmeanmeldelse af De skjulte algoritmer

I tidsskriftet Social Kritik nr. 155 har Steen Nepper Larsen skrevet, hvad vi opfatter som en drømmeanmeldelse af De skjulte algoritmer. “Algoritmen og [det program, den styrer, er] ikke selvgenererende, selvkørende, objektive eller neutrale. Designet af deres fælles virke bygger i bund og grund på menneskelige antagelser, implementering af systemiske rationaler og en lang række mere eller mindre bevidste kulturelle fordomme. På denne måde indforskrives algoritmen i et hensigtsstyret system, der samtidig synes at automatisere og i sidste ende suspendere menneskelig dømmekraft. Systemet er ikke mindst kendetegnet ved, at det aldrig stiller spørgsmål til sine egne hensigter”, skriver Nepper Larsen præcist, om end en smule abstrakt. Samtlige 11 kapitler får rosende ord med på vejene, ikke mindst Massimo Mazzottis “Den algoritmiske tilværelse” (2).

Også bibliotekarer er foruroliget

Bibliotekarforbundets blad Perspektiv bragte den 27.september 2018 en længere introduktion af algoritme-antologien, indbefattet interview med Klavs Birkholm. “Du er ikke din egen længere”, lyder titlen. Har politikerne givet op i stedet for at genvinde kontrollen over samfundsudviklingen, spørger artiklen, som kan læses her.

Algoritmer i Djøf-bladet

Djøf-bladet har inviteret Klavs Birkholm til selv at præsentere algoritme-antologien. Birkholms artikel indeholder blandt andet nyt om det kinesiske styres avancerede anvendelse af algoritmer til kontrol af befolkningen. Kan læses her.

Berlingske: Algoritmer er magtudøvelse – og vi tillader det

“De skjulte algoritmer er ved at tage magten fra dig – og du finder dig velvilligt i det”. Det er Berlingske Tidendes overskrift på en 2-siders præsentation af algoritmebogen i søndagsavisen 19.august 2018. “Vi lader os overvåge, og det sker uden protestråb, men ganske velvilligt.” Link til artiklen her:

Jyllands-Posten: Læs algoritmebogen

“Hvis man ikke er klog på algoritmer, så er man simpelthen ikke klog på, hvad der driver samfundsudviklingen i dag”, skriver Jyllands-Posten i en udførlig introduktion til De skjulte algoritmer. Se artiklen i JP’s kulturtillæg 30.juli 2018 (betalingsmur).