Drømmeanmeldelse af De skjulte algoritmer

I tidsskriftet Social Kritik nr. 155 har Steen Nepper Larsen skrevet, hvad vi opfatter som en drømmeanmeldelse af De skjulte algoritmer. “Algoritmen og [det program, den styrer, er] ikke selvgenererende, selvkørende, objektive eller neutrale. Designet af deres fælles virke bygger i bund og grund på menneskelige antagelser, implementering af systemiske rationaler og en lang række mere eller mindre bevidste kulturelle fordomme. På denne måde indforskrives algoritmen i et hensigtsstyret system, der samtidig synes at automatisere og i sidste ende suspendere menneskelig dømmekraft. Systemet er ikke mindst kendetegnet ved, at det aldrig stiller spørgsmål til sine egne hensigter”, skriver Nepper Larsen præcist, om end en smule abstrakt. Samtlige 11 kapitler får rosende ord med på vejene, ikke mindst Massimo Mazzottis “Den algoritmiske tilværelse” (2).

Også bibliotekarer er foruroliget

Bibliotekarforbundets blad Perspektiv bragte den 27.september 2018 en længere introduktion af algoritme-antologien, indbefattet interview med Klavs Birkholm. “Du er ikke din egen længere”, lyder titlen. Har politikerne givet op i stedet for at genvinde kontrollen over samfundsudviklingen, spørger artiklen, som kan læses her.

Algoritmer i Djøf-bladet

Djøf-bladet har inviteret Klavs Birkholm til selv at præsentere algoritme-antologien. Birkholms artikel indeholder blandt andet nyt om det kinesiske styres avancerede anvendelse af algoritmer til kontrol af befolkningen. Kan læses her.

Berlingske: Algoritmer er magtudøvelse – og vi tillader det

“De skjulte algoritmer er ved at tage magten fra dig – og du finder dig velvilligt i det”. Det er Berlingske Tidendes overskrift på en 2-siders præsentation af algoritmebogen i søndagsavisen 19.august 2018. “Vi lader os overvåge, og det sker uden protestråb, men ganske velvilligt.” Link til artiklen her:

Jyllands-Posten: Læs algoritmebogen

“Hvis man ikke er klog på algoritmer, så er man simpelthen ikke klog på, hvad der driver samfundsudviklingen i dag”, skriver Jyllands-Posten i en udførlig introduktion til De skjulte algoritmer. Se artiklen i JP’s kulturtillæg 30.juli 2018 (betalingsmur).

Magisterbladet: Vi udleverer os selv

“Vi udleverer os selv frivilligt til Big Data og globale giganter”. Det skriver Magisterbladet 25.maj 2018 i anledning af Persondataforordningens ikrafttræden. Artiklen er en præsentation af den nye bog De skjulte algoritmer, redigeret af Klavs Birkholm og Niels Frølich fra TeknoEtik. Artiklen kan læses på Magisterbladet.dk.

I radio 24syv

Endnu en foromtale af De skjulte algoritmer, da Klavs Birkholm var i studiet og Aske Mottelson med på en telefon i programmet AK 24syv onsdag den 23.maj kl. 18.00. Indslaget er omkring 20 minutter og begynder på 34’44”. Du finder lydklippet her: https://bit.ly/2ILqXmr.

TeknoEtik på Orientering

P1-programmet Orientering bragte torsdag den 17.maj kl. 17:50 den første foromtale af antologien De skjulte Algoritmer  – i et interview med Klavs Birkholm. Hør lydklip på DR-P1.

 

Kunstig intelligens og bevidsthed

I en serie om kunstig intelligens bragte Dagbladet Information lørdag den 3.februar 2017 et interview med Klavs Birkholm. “Det bevidstløse menneske er nærmere end den bevidste maskine”, lyder overskriften, som journalist Kim Bach meget træffende har valgt.

GPS-chip til demente

Lone Gaedt var mandag 11. december 2017 gæst i P1 Morgen på DR, hvor hun diskuterer de etiske dilemmaer i denne teknologi. Hør lydklip på dr.dk.